Top Tamaioasa Romaneasca

Luna aceasta, Vinul.ro a organizat, impreuna cu specialistii ADAR, alaturi de publicatia Wine Industry si Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic al Viei si Vinului din cadrul Ministerului Agriculturii, o degustare comparativa de vinuri din soiul Tamaioasa romaneasca.Vinurile pentru degustare au fost prelevate de pe rafturile marilor magazine din Bucuresti cu ajutorul inspectorilor din cadrul ISCTV, care, pentru a da legimitate demersului, au completat un raport de constatare si prelevare de probe, in momentul achizitionarii.

Publicitate
IWCB

Locatia degustarii a fost de aceasta data restaurantul Casa Iancului, din juriu facand parte prof. Viorel Stoian, conf. univ. Dan Boboc si somelierul Sergiu Nedelea, managerul restaurantului Casa Iancului. Degustarea s-a desfasurat dupa metoda oarba, participantii neputand sa vada etichetele probelor degustate decat dupa incheierea sesiunii.

Preturile vinurilor din soiul Tamaioasa romaneasca sunt relativ mici in comparatie cu alte soiuri degustate, lucru ce denota caracterul popular al acestui soi.

Publicitate
IPPU

De aceasta data, ierarhia in functie de pret a corespuns si cu cea calitativa, cele mai scumpe vinuri din degustare – Tamaioasa romaneasca, Prahova Valley si Tamaioasa romaneasca, Cotnari – s-au dovedit a fi si cele mai bine facute. Cele mai ieftine Tamaioasa romaneasca – Premiat Tohani si Tamaiosul de Pietroasa, soiul inventat de catre cei de la Bachus SA, s-au clasat pe ultimele locuri, prezentand caracteristici nespecifice soiului.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tamaioasa romaneasca – fisa tehnica

Acest soi aromat isi gaseste radacinile tocmai in sudul Greciei antice, el fiind apreciat de catre toate popoarele aflate in bazinul Marii Mediterane, unde era folosit ca moneda de schimb.

Cu timpul, datorita cresterii consumului, a cererii pentru acest tip de vin si, probabil, pentru a reduce cheltuielile si timpul de transport, grecii si, mai tarziu, romanii, o data cu extinderea imperiului, s-au gandit ca, in paralel cu transportul de vin, sa se efectueze si transportul de butasi provenit din acest soi.
In spatiul romanesc, Tamaioasa a ajuns atat pe filiera elena, prin colonistii greci, cat si prin interventia romanilor, dornici sa gaseasca acest soi in toate colturile Imperiului.
Cunoscut sub diferite denumiri, acest soi este cultivat in foarte multe tari, suprafata cultivata atingand aroape 47.000 de hectare.
In Romania, suprafata totala cultivata cu Tamaioasa este de 1.000 de hectare, ea putand fi gasita in podgoriile: Plaiurile Drancei, Podgoria Severinului, Dealurile Craiovei, Stefanesti Arges, Dragasani, Dealu Mare, Pietroasa, Cotnari.
Vinurile realizate din acest soi sunt vinuri albe, aromate si de regula dulci. Ele pot fi invechite in sticla pana la 6-7 ani, fara ca aroma sa sa-si piarda nuantele sale initiale.

Rezultatele degustarii

tamaioasarom_prahovatamaioasarom_prahova21. Tamaioasa Romaneasca – Prahova Valley Reserve 2003

Zona de provenienta: Dealu Mare
Producator: Cramele Halewood
Tipul vinului: DOC, dulce

Descrierea producatorului:
Un vin delicios, dulce, cu caracter exceptional provenind din podgoria Dealu Mare. Culesul la innobilarea boabelor de struguri a condus la obtinerea unui vin elegant, cu o dulceata naturala specifica, completata de o aciditate ferma.

Descrierea degustatorilor:
Impresioneaza prin caracterul stralucitor. Atat culoarea cat si aroma sa sunt deosebite. Se simte un pic de dioxid de sulf la primul contact, lucru ce dispare la scurt timp. Continutul foarte mare de zahar nu ascunde caracterul specific de Tamaioasa romaneasca.
Nota: 93
Pret: 11.77 RON

tamaioasarom_cotnartamaioasarom_cotnar22. Tamaioasa Romaneasca – Cotnari, 2004

Zona de provenienta: Cotnari
Producator: Cotnari SA
Tipul vinului: DOC, dulce

Descrierea producatorului:
… Senzualitatea rafinata a gustului se armonizeaza fericit cu mirosul inconfundabil, apropiat de cel al strugurelui copt, conferind vinului distinctie prin vigoare si personalitate.

Descrierea degustatorilor:
Culoare placuta, stralucitoare. Miros discret de Tamaioasa romaneasca. Un vin onctuos, bine exprimat, catifelat.
Nota: 91
Pret: 9.63 RON

tamaioasarom_vincontamaioasarom_vincon23. Tamaioasa Romaneasca – Vita romaneasca, 2004

Zona de provenienta: Dealurile Munteniei
Producator: SCDVV Pietroasa – imbuteliat de Vincon Vrancea
Tipul vinului: VS, demidulce

Descrierea producatorului:
Un vin demidulce, cu o tinuta impunatoare, de mare originalitate conferita de culoarea galben-aurie, cu insusiri complete de aroma care aminteste de mierea de albine, de savoarea si persistenta ei bogata. Gistul complex, bine echilibrat si armonios si savureaza admirabil cand vinul este racit la 8-12 grade C.

Descrierea degustatorilor:
Are caracterul unui vin de colectie, cu toate ca este un vin tanar. Lipsa aciditatii ii estompeaza gustul si nu il sustine. Are miros de volatila, care este acoperita insa de gustul foarte dulce. Aroma specifica de Tamaioasa romaneasca.
Nota: 84
Pret: 8.32 RON

tamaioasarom_vincon3tamaioasarom_vincon44. Tamaioasa Romaneasca – Vincon Vrancea

Zona de provenienta: Dealurile Buzaului
Producator: SCDVV Pietroasa, imbuteliat de Vncon Vrancea
Tipul vinului: VS, demidulce

Descrierea producatorului:
Vin demidulce, cu o aroma puternica, exaltanta, absolut particulara, cu o tinuta impunatoare, de mare originalitate, conferita de culoarea galben-aurie, de insusirilecomplete de aroma care amintesc de mierea de albine, de savoarea ei persistenta si bogata.
Gustul este complex, bine echilibrat in componentele sale de dulce si acid, fiind o reusita imbinare a generozitatii aturii si priceperii specialistilor.

Descrierea degustatorilor:
Culoare galben aurie, usor oxidata. Se simte un exces de dioxid de sulf. Se pare ca a fost ajutat cu acid tartric sau cu must concentrat, pentru a-i creste aciditatea. Nu i se pot aduce reprosuri majore.
Nota: 84
Pret: 7.84 RON

tamaioasarom_cotnari2tamaioasarom_cotnari5. Tamaioasa Romaneasca – Cotnari

Zona de provenienta: Cotnari
Producator: Vinia Iasi
Tipul vinului: DOC, dulce

Descrierea producatorului:
Tamaioasa romaneasca din podgoria Cotnari se distinge prin buchetul cu note de flori de camp si de pere busuioace. Armonia acestui vin este data de gustul inconfundabil, ce aminteste de dulceata de petale de trandafir si fructe de padure.

Descrierea degustatorilor:
Aroma sa nu este bine definita, postgustul scurt. Nu are probleme majore, insa se simte un exces de sulf. Aciditatea sa este suport pentru zaharuri.
Nota: 79
Pret: 8.90 RON

tamaioasarom_pietroasele2tamaioasarom_pietroasele6. Tamaioasa Romaneasca – Winecellars

Zona de provenienta: Dealu Mare
Producator: SCDVV Pietroasa, imbuteliat de Karom Drinks
Tipul vinului: DOC-CT, demidulce

Descrierea producatorului:
Vin alb aromat si licoros, produs traditional in zona sa de origine, inscriindu-se printre cele mai voloroase vinuri autohtone. Complexul de arome puse in valoare de suportul natural de zaharuri se echilibreaza cu buna aciditate. Se consuma la desert.

Descrierea degustatorilor:
Acest vin are o singura calitate: e dulce. Nu se simte aroma de Tamaioasa romaneasca. Este usor maderizat (oxidat, pe fond dulce). La miros, sugereaza ca are aciditate volatila, lucru ce nu se simte insa si la gust. Are un pic de miros de distilat de vin, lucru ce ii confera un caracter „obosit”.
Nota: 71
Pret: 6.55 RON

tamaioasarom_istritatamaioasarom_istrita27. Tamaios de Pietroasa

Zona de provenienta: Dealul Istrita
Producator: Bachus SA Pietroasa
Tipul vinului: VS, demidulce

Descrierea producatorului:
Un vin generos cu un buchet delicat, in care desoperi aroma specifica a perelor busuioace si a strugurilor supracopti. Poate fi savurat alaturi de antreuri, pizza, carne de pasare si preparate fine de desert.

Descrierea degustatorilor:
Culoare oxidata, se simte un pic de mucegai in aroma. Este un pic nenatural din punct de vedere al aromei, nu reprezinta soiul. Are miros de borhot, ceea ce inseamna ca ar fi putut fi ajutat cu distilat din vin pentru a-i sprijini gradul alcoolic.
Nota: 70
Pret: 6.53 RON

tamaioasarom_premiattamaioasarom_premiat28. Tamaioasa romaneasca – Premiat, 2004

Zona de provenienta: Dealurile Prahovei
Producator: Domeniile viticole Tohani
Tipul vinului: VS, dulce

Descrierea producatorului:
Podgoria Dealu Mare, una dintre cele mai vechi podgorii din Romania, a cucerit prin vinurile sale o faima binemeritata. In gama vinurilor albe din podgoria Dealu Mare se remarca acest vin ca un campion al clasei vinurilor aromate. Este o delicatesa cand se consuma singur. Se poate servi bine racit alaturi de desrturi sofisticate.

Descrierea degustatorilor:
Are miros de doctorie, de creolina. Este proba cea mai respingatoare din degustare. Aciditate exacerbata, putin specifica unei Tamaioase. Are ceva nespecific vinului. Este afectat de bacterii din cauza lipsei de igiena a vasului in care a fost pastrat.
Nota: 64
Pret: 5.83 RON

One thought on “Top Tamaioasa Romaneasca

  1. Nu imi dau seama cum lipseste din discutie Tamaioasa Sec de la Stirbey, singura de pe piata. Dupa mine este cel mai bun vin alb romanesc.

Comments are closed.