Philip Cox – Cramele Recas: “Sfarsitul unei perioade de haos”

Mai sunt cateva luni pana la aderarea Romaniei la UE, iar sectorul vitivinicol nu pare fi pregatit sa faca acest pas. Crestera importurilor de vinuri, scaderea exportului, aparitia concurentei moldovenesti au slabit pozitia viticultorilor din Romania pe piata. Redactorul sef al www.vinul.ro, Valentin Ceafalau, a stat de vorba cu Philip Cox, directorul comercial al Cramelor Recas, despre starea vinului romanesc in perspectiva aderarii. SC Cramele Recas SRL este o societate mixta romano-britanica si totodata unul dintre cei mai mari exportatori romanesti de vinuri imbuteliate.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Vinul.Ro: Domnule Philip Cox, unde se afla in acest moment sistemul vitivinicol romanesc?
Philip Cox: Sistemul vitivinicol romanesc se afla la sfirsitul unei perioade de haos cauzate de tranzitia de la sistemul de stat la sistemul privat, si la inceputul unui lung drum de a deveni competitiva la nivel european si mondial.

cox

Publicitate
IPPU

„Exista conditii, traditii, soiuri. Lipsesc investitiile, profesionistii. Legislatia e incoerenta si aplicata aleator”

Vinul.Ro: Care considerati ca sunt atuurile acestui domeniu?
Philip Cox: Romania este o tara cu conditii bune pentru productia de vin. Inca mai exista o cultura a vinului si o mostenire anterioara care ne ajuta sa pregatim viitorul. Un alt atu este reprezentat de soiurile autohtone – precum Feteasca de diferite tipuri, Grasa etc – care pot face fata cu brio concurentei unor soiuri recunoscute international si mult mai titrate.

Vinul.Ro: Dar minusurile?
Philip Cox: Minusurile sunt reprezentate de: lipsa cronica de investitie in sector, lipsa profesionistilor la toate nivelurile – de la muncitori vinificatori pana la marketing, o legislatie incoerenta si aplicata aleator si o colaborare slaba in sector.

Vinul.Ro: Credeti ca statul ar trebui sa se implice mai mult in acest domeniu?
Philip Cox: Statul ar trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a se asigura ca legislatia este coerenta si in conformitate cu normele europene. Si, cel mai important, sa se asigure ca legislatia este aplicata in mod uniform si transparent, in acest fel creindu-se un climat comercial corect si competitiv. Neaplicarea legislatiei permite un grad de abuz mult prea mare si descurajeaza concurenta adevarata.

Vinul.Ro: Este pregatita piata vitivinicola de la noi sa faca fata cerintelor Uniunii Europene?
Philip Cox: Cateva crame au inceput in ultimii ani sa faca investitiile necesare, insa sectorul in general nu este pregatit.

Cele mai bune 5 vinuri

Vinul.Ro: Care sunt, din punctul dumneavoastra de vedere, cele mai bune cinci vinuri din Romania?
Philip Cox: Cuvee Charlotte – SERVE; Feteasca Regala – Recas – 2005, Castle Rock; Sirena Dunarii – Vinarte; Lacrima lui Ovidiu 12 ani – Murfatlar; Cramposie Selectionata – Agricola Stirbey

Vinul.Ro: Care sunt din punctul dumneavoastra de vedere cei mai de succes 5 producatori de vinuri de la noi?
Philip Cox: Agricola Stirbey, Cramele Recas, SERVE, Vinarte, Segarcea – pentru productia de vin – si Murfatlar, Vincon, Jidvei, Cotnari si Recas pentru performantele economice.