200 de vinuri, 14 jurati, doua mese. Concursul international de vinuri Bucuresti 2009

Sobrietatea catorva domnitori si domnite se rasfrange intrucatva si asupra salii in care Academia Romana gazduieste, incepand de azi (vineri, 8 mai), Concursul International de Vinuri Bucuresti. Sunt inscrise 201 probe, 10% fiind vinuri straine. Juriul, in schimb, este predominant strain: din fiecare comisie fac parte cate trei romani si patru iubitori de vin de pe alte meleaguri, de la vicepresedintele OIV (Organizatia Internationala a Vinei si Vinului), Yann Jubann, la dealeri internationali de vinuri, precum Ralf Anselmann-Strack.

Publicitate
Domeniul Bogdan

_mg_6187

Probele inscrise sunt aproape un tablou al pietei autohtone de vinuri: 60% vinuri albe, 40% vinuri rosii, importuri foarte mici fata de autoconsum si productia romaneasca. Ultimele studii de piata ar indica, dupa unele surse, o „prezenta la raft” de 65% pentru vinurile albe, 30% pentru vinuri rosii si 5% rose. Enormitatea ultimei cifre provine din includerea vinurilor „Busuioaca de Bohotin”, cu sau fara DOC< in categoria rose.

Publicitate
IPPU

_mg_6205

Pentru prima oara in istoria concursului, cele doua comisii ale juriului sunt asistate de catre un jurnalist, reprezentant al Clubului Presa de Vin. |n cazul in care jurnalistii – inscrisi deja pe lista cursurilor de degustatori autorizati – de vor dovedi a fi „calibrati” pe aceleasi repere ca membrii juriului, notele lor vor fi luate in considerare incepand chiar de la urmatoarea editie a concursului.

_mg_6209

Din pacate, aceasta urmatoare editie ar putea avea loc abia in 2011, dat fiind numarul relativ mic de probe inscrise in concurs, cu 50 de vinuri mai putin decat anul trecut. „Sunt firme a caror politica de piata nu se afla in coerenta cu rezultatele – trecute si potentiale – ale acestui concurs. E greu pentru un producator de vin de lux sa ia medalia de argint, daca el vinde vinul de trei-patru ori mai scump decat cel care ia medialia de aur. Pe de alta parte, exista cativa producatori care isi inscriu vinurile in concursurile din strainatate, si care nu mai considera necesara prezenta in cadrul acestui concurs”, explica Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului National al Vie si Vinului, principalul organizator al evenimentului.

_mg_6215

„Decizia de a organiza concursul din doi in doi ani, in loc de anual, nu isi are radacinile in circumstantele economice de astazi. Mai degraba, consideram ca ar fi o oportunitate pentru producatori, care ar avea astfel posibilitatea de a-si selecta mai bine vinurile, de a le completa procesul de productie si maturare… Pe scurt, de a avea nu doar mai multe probe, ci si de o calitate superioara…, spun organizatorii.

In loc de concluzii: la debutul concursului (medaliile vor fi anuntate duminica), se poate spune ca noutatile sunt putine, dar importante. In primul rand, accesul presei si faptul ca se pot compara notele jurnalistilor din bransa cu cele ale „veteranilor” acestor concursuri reprezinta o dovada de incredere a profesionistilor vinului in priceperea ziaristilor. {i mai reprezinta, in egala masura, certitudinea ca anii trecuti de la infintarea Clubului Presa de Vin nu s-au scurs chiar degeaba.

_mg_6225

In al doilea rand, organizarea Concursului International de Vinuri Bucuresti din doi in doi ani – in cazul in care aceasta decizie va fi aplicata – inseamna ca producatorii romani vor avea de ales intre a promova cateva vinuri competitive, fie si cu o oarece meteodependenta, sau a lasa piata sa cada, incet dar sigur, sub presiunea importurilor.